06.10.2020
Avaa lempikirjasi ja selaa läpi sen ensimmäiset aukeamat. Kuljettuasi läpi esilehden, painopaikan ja tekijätietojen on hyvin todennäköistä, että ennen tarinan varsinaista alkua vastaasi tulee lainaus: sitaatti joltain toiselta kirjailijalta, suurelta ajattelijalta, lauluntekijältä, perheenjäseneltä tai muulta kirjoittajan tärkeäksi kokemalta henkilöltä.
Äkkiseltään tämä kaunokirjallisuudessa vuosisatoja vallalla ollut tapa saattaa tuntua varsin irralliselta ja tarpeettomalta hidastetöyssyltä matkalla kohti varsinaista seikkailua. Hyvin harvoin lainaus on kuitenkaan silkka käsikirjoituksen merkkimäärää paisuttava sattuma, vaan sitaatilla on teoksen, lukijan ja kirjoittajan kannalta tärkeitä tehtäviä.
Lainaus johdattaa lukijan kirjan maailmaan ja teemoihin. Se asettaa tunnelman ja tarjoilee kurkistuksen siitä, mitä tuleman pitää juonta sen enempää paljastamatta. Parhaimmillaan lainaus onkin pienenä makupalana tarjoiltu maistiainen, joka sysää lukijan ahmimaan koko teoksen.
Ideat ruokkivat ideoita. Toisen tekemä työ on saattanut inspiroida kirjoittajaa tarttumaan teoksensa aiheeseen ja töytäissyt kohti uutta tuntematonta. Heikkoina hetkinä palaaminen inspiraation herättäneeseen lainaukseen auttaa tekijää tarkentamaan matkan kurssia, tukemaan käänteissä ja pitämään kiinni alkuperäisestä näkemyksestä.
Oman tarinansa matkanjohtajana toimiminen on joskus yksinäistä puuhaa. Silloin voimaa antaa ajatus siitä, että joku muukin on kulkenut näillä poluilla, rämpinyt samoissa soissa ja seilannut vieraissa karikoissa – ja jäänyt henkiin kertomaan niistä.
Pitääkö tarinan alussa olla lainaus aina joltain suurelta ajattelijalta? Ei välttämättä, eikä ainakaan pelkästään siitä syystä, että se saisi kirjailijan tai tarinan näyttämään enemmän tärkeältä tai uskottavammalta. Testimoniaali elossa olevalta kollegalta voi valaa uskoa tekemiseen tuhat kertaa enemmän kuin sata sitaattia isoilta pelaajilta.
Vaikka liikumme vahvasti nyt kaunokirjallisuuden maailmassa, ei mikään estä laajentamasta tapaa myös muihin käyttökohteisiin. Sama toimii yhtä hyvin henkilökohtaisissa suunnitelmissa ja yritysmaailman haasteissa. Aina, kun syntyy tarve voimanantajalle tai suunnannäyttäjälle, sisäänheittäjästä nyt puhumattakaan.
Mitä lukee sinun tarinasi alussa?
[UUTISKIRJE]
Jaamme parhaat vinkkimme, oivalluksemme ja onnistumisemme noin kerran kuukaudessa.