[ Markkinoinnin suunnittelu ja johtaminen | Strategia ]

Asiakaskokemuksen kehittäminen – Miksi ja miten

BSTR15.05.2023

Modernin liiketoiminnan ytimessä on asiakassuhteiden laatu. Tutustutaan avaintekijöihin, jotka muovaavat positiivista asiakaskokemusta ja konkreettisia keinoja, joiden avulla voit viedä yrityksesi asiakaskokemusta uudelle tasolle.

strategia

Miksi asiakaskokemuksen kehittäminen on tärkeää?

Asiakaskokemus on liiketoiminnan kulmakivi, ja sen jatkuva kehittäminen on välttämätöntä menestyksen varmistamiseksi. Asiakaskokemuksen kehittäminen osa systemaattista strategiaa, joka vaikuttaa suoraan liikevaihtoon ja asiakasuskollisuuteen. Asiakaskokemuksen kehittäminen tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia erottautua kilpailijoista. Tärkeää on tunnistaa ja ratkaista asiakkaiden kohtaamat ongelmat välittömästi sekä tarjota heille ainutlaatuinen ja positiivinen vuorovaikutuskokemus.

Avaimet asiakaskokemuksen kehittämiseen

 1. Käyttäjäkeskeinen suunnittelu

Asiakaskokemuksen kehittäminen alkaa käyttäjäkeskeisestä suunnittelusta. Ymmärtäkää asiakkaiden tarpeet ja odotukset, ja rakentakaa palveluita ja tuotteita vastaamaan näitä vaatimuksia. Huolellinen käyttäjätutkimus on välttämätöntä onnistuneelle kehittämiselle.

 1. Teknologian hyödyntäminen

Käytä chatboteja, tekoälyä ja analytiikkaa parantaaksesi vuorovaikutusta ja tarjotaksesi personoitua palvelua. Tämä auttaa rakentamaan vahvempia asiakassuhteita.

 1. Jatkuva palaute ja parannukset

Asiakaskokemuksen kehittäminen ei ole kertaluonteinen tapahtuma. Luo järjestelmä jatkuvaa palautetta varten ja ota se vakavasti. Asiakkaiden antama palaute voi paljastaa piileviä ongelmia ja auttaa yritystäsi reagoimaan nopeasti muuttuviin tarpeisiin.

 1. Miten asiakaskokemuksen kehittäminen vaikuttaa tuloksiin?

Asiakaskokemuksen kehittäminen suoraan vaikuttaa yrityksen tuloksiin. Tyytyväiset asiakkaat ovat todennäköisemmin uskollisia ja suosittelevat yritystä eteenpäin. Tämä johtaa positiiviseen puskaradioon, mikä voi merkittävästi kasvattaa myyntiä ja parantaa yrityksen mainetta.

asiakaskokemuksen-kehittaminen

Työkaluista apua

Asiakaskokemuksen kehittämiseen on useita välineitä, jotka voivat auttaa yrityksiä ymmärtämään paremmin asiakkaidensa tarpeita, mittaamaan kokemusta ja tekemään tarvittavia parannuksia. Tässä on joitakin tärkeitä välineitä:

    Asiakaspalautteen kerääminen:

 • Kyselytyökalut: Käytä kyselyjä saadaksesi suoraa palautetta asiakkailta.
 • NPS (Net Promoter Score): Mittaa asiakkaiden todennäköisyyttä suositella yritystä.

Analytiikka- ja seurantatyökalut:

 • Google Analytics: Seuraa verkkosivuston kävijäliikennettä ja käyttäytymistä.
 • Crazy Egg: Tarjoaa visuaalista tietoa siitä, miten käyttäjät vuorovaikuttavat verkkosivuston kanssa.

Käyttäjäkeskeinen suunnittelu:

 • Prototyypityökalut: Käytä prototyyppejä, kuten Figma tai Sketch, suunnitellaksesi ja testataksesi käyttöliittymän parannuksia.
 • Personas: Luo asiakaspersoonia, jotta voit paremmin ymmärtää erilaisten asiakkaiden tarpeita.

CRM-Järjestelmät (Customer Relationship Management):

 • Salesforce, HubSpot, Zoho CRM: Seuraa asiakassuhteita, tallenna asiakastietoja ja mahdollista henkilökohtainen vuorovaikutus.

Sosiaalisen median seuranta:

 • Hootsuite, Buffer: Seuraa ja osallistu asiakaskeskusteluihin sosiaalisessa mediassa.

Teollisuusstandardit ja sertifikaatit:

 • ISO 9001: Laatustandardi, joka voi auttaa organisaatioita parantamaan prosessejaan ja sitoutumaan asiakaskeskeiseen toimintaan.

Asiakaspalveluohjelmistot:

 • Zendesk, Freshdesk: Hallitse asiakastukipyyntöjä, luo tukitikettejä ja seuraa ongelmanratkaisuprosessia.

Keskustelu- ja yhteistyöalustat:

 • Slack, Microsoft Teams: Paranna sisäistä viestintää ja yhteistyötä, jotta voit tehokkaammin vastata asiakastarpeisiin.

Asiakaskokemuksen analyyttiset ratkaisut:

 • Medallia, Qualtrics: Tarjoa syvällistä tietoa asiakaskokemuksesta, analysoi palautetta ja tunnista kehityskohteita.

Nämä välineet voivat toimia yhdessä luodakseen kattavan kuvan asiakaskokemuksesta ja auttaakseen yrityksiä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä parantaakseen palveluitaan ja tuotteitaan.

B2B-asiakkaiden kohdalla huomioitavaa

Asiakaskokemuksen kehittäminen B2B-asiakkaiden kohdalla vaatii erityistä huomioita, sillä B2B-asiakkaat toimivat erilaisissa ympäristöissä ja käyttävät monimutkaisempia ostoprosesseja verrattuna B2C-asiakkaisiin. Tässä muutamia keskeisiä seikkoja, jotka on huomioitava B2B-asiakaskokemuksen kehittämisessä:

Ymmärrä ostoprosessi ja liiketoimintatarpeet: B2B-asiakkaiden ostoprosessi on monivaiheinen ja monimutkainen. Ymmärrä, miten päätökset tehdään, ja tarjoa tarvittavaa tietoa kunkin vaiheen aikana.

Räätälöidyt ratkaisut: B2B-asiakkaat etsivät usein räätälöityjä ratkaisuja. Ymmärrä heidän liiketoimintatarpeensa ja tarjoa personoituja tuotteita tai palveluita.

Pitkäaikaiset suhteet: B2B-asiakassuhteet ovat usein pitkäaikaisia. Panosta suhteiden rakentamiseen ja ylläpitoon sekä tarjoa jatkuvaa tukea ja arvoa.

Koulutus ja tuki: Tarjoa kattavaa koulutusta tuotteista tai palveluista. B2B-asiakkaat arvostavat organisaatioita, jotka auttavat heitä saavuttamaan parhaan mahdollisen hyödyn.

Asiakasuskollisuusohjelmat: Kehitä ohjelmia, jotka palkitsevat pitkäaikaisia B2B-asiakkaita. Tämä voi sisältää alennuksia, erikoistarjouksia tai muita etuja.

Tehokas Jälkimarkkinointi: Seuraa asiakaskokemusta myös oston jälkeen. Tarjoa tehokasta jälkimarkkinointia, kuten asiakastyytyväisyyskyselyitä ja jatkuvaa tukea.

Yhteistyö asiakkaan menestyksen kanssa: Keskity yhteistyöhön asiakkaan menestyksen kanssa. Auta heitä saavuttamaan liiketoiminnallisia tavoitteitaan käyttämällä tuotteitasi tai palveluitasi tehokkaasti.

Tutustu myös blogiin: B2B-markkinointi.

Yhteenveto

Asiakaskokemuksen kehittäminen on investointi tulevaisuuteen. Yritykset, jotka asettavat asiakkaan keskiöön ja jatkuvasti parantavat kokemusta, erottautuvat kilpailijoistaan ja luovat vankan perustan menestykselleen. Huolellinen suunnittelu, teknologian hyödyntäminen ja jatkuva palaute muodostavat tehokkaan kaavan kehittää vahvaa asiakaskokemusta, mikä on avain menestyvään liiketoimintaan.

BSTR:llä on vuosien kokemus asiakaskokemuksen kehittämisestä. Ota yhteyttä, niin räätälöidään yhdessä yrityksellenne toimiva kokonaisuus. Tutustu kasvumarkkinointi.

[BSTR testaa: Tämän tekstin asiasisällön kattavuus on varmistettu tekoälyä hyödyntäen.]

Ota yhteyttä

Kaikki yhteystiedot

Tero Luoma BSTR

Tero Luoma

Hallituksen puheenjohtaja, perustaja
Ota yhteyttä

Tilaa uutiskirje

Inspiroidu ja tilaa markkinointivinkit.

Uutiskirje

[UUTISKIRJE]

Jaamme parhaat vinkkimme, oivalluksemme ja onnistumisemme noin kerran kuukaudessa.