Asiakkaan ostopolku – miten valita oikeat markkinointikanavat?

matti-blogi-somekuva
Matti Koski-Sipilä

Digitalisoituminen on ajanut yritykset tilanteeseen, jossa eri markkinointikanavien, alustojen ja tekniikoiden paljous saattaa ahdistaa. Vaikka ei ahdistaisikaan, on vaihtoehdoista juuri oikeiden löytäminen hankalaa.

Kun tähän lisätään se, että potentiaaliset asiakkaat kulkevat ostopolkua itsenäisesti ilman myyjää, on soppa valmis. Mitkä ovat juuri meidän yritykselle ne oikeat kanavat, teknologiat ja tavat markkinoida?

Tämän kysymyksen äärellä moni markkinoija painii, kuten oheinen kanavien ja teknologioiden paljoutta havainnollistava chiefmartec.com-sivustolta poimittu kuva osoittaa.

ostopolku

(Chiefmartec, 2017)

Vaikka omassakin päässäni tämä vaihtoehtojen paljous aiheuttaa ajoittain sekavuutta, näen silti vaihtoehtojen paljouden enemmän mahdollisuutena kuin uhkana: mahdollisuutena tehdä yhä parempaa ja asiakasta palvelevaa markkinointiviestintää.

Elämme aikaa, jossa valta on asiakkaalla. Asiakas kulkee ostopolkua entistä pidemmälle ilman kontaktia myyjään, ja nimenomaan digitaalisesti. Tällöin ostopolkujen ja niiden tuntemisen merkitys korostuu.

Mitkä ovat ne kosketuspisteet, joita asiakas käy läpi ennen kuin ottaa suoran kontaktin yritykseen? Mitkä ovat ostoprosessin alkupään kosketuspisteitä ja mitkä loppupään? Mistä kanavista asiakas etsii tietoa? Missä kanavissa asiakas viettää aikaa? Missä hän keskustelee? Missä näissä kanavissa me olemme näkyvillä ja missä emme?

Yrityksen täytyykin määritellä ostajapersoonat, joille markkinointia tehdään. Kun heidät on määritelty, tulee yrityksen pystyä vastaamaan edellä oleviin kysymyksiin jokaisen ostajapersoonan kohdalta ja rakentaa markkinointiviestintä asiakaspolkua tukevaksi.

Parhaassa tilanteessa olemme silloin, kun asiakkaiden asiakaspolut ovat niin hyvin tiedossa, että pystymme jo muokkaamaan niitä haluamaamme suuntaan emmekä vain reagoi asiakkaan kulkuun.

Ostajapersoonien ja heidän asiakaspolkujensa tuntemisen lisäksi teknologian kehitys mahdollistaa sen, että pystymme parhaimmillaan muodostamaan asiakkaan ja yrityksen välille niin sanotun uskollisuuden kierteen (customer loyalty loop). Tällöin asiakas pidetään koko ajan niin sanotusti loopissa, jolloin hän ei edes harkitse muita vaihtoehtoja, kun uusintaoston aika koittaa.

Että ei muuta kuin asiakaspolkuja rakentamaan. Mikäli kuitenkin tarvitset apua asiakaspolkujen ja ostajapersoonien määrittelemisessä, ota yhteyttä meihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ota yhteyttä

Lähdetään yhdessä matkalle kohti kasvua. Mitä innostavampi matka, sitä vaikuttavampi määränpää.

Mari Dawe

Myyntipäällikkö

050 441 3209
mari.dawe@bstr.fi

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.