28.01.2024
Avainsanatutkimus tarjoaa arvokasta tietoa hakukonekäyttäytymisestä, mitä yritys voi hyödyntää markkinoinnissa monipuolisesti. Tutustu.
Avainsanatutkimus on yleensä excel-muotoinen dokumentti, mikä on olennainen osa digitaalista markkinointia, joka keskittyy tunnistamaan ne sanat ja ilmaisut, jotka potentiaaliset asiakkaat todennäköisesti syöttävät hakukoneeseen etsiessään tietoa, tuotteista tai palveluista. Tämä tarkka analyysi auttaa yrityksiä ja markkinointihenkilöitä ymmärtämään, mitkä avainsanat ovat merkityksellisiä liiketoiminnalle.
Tutkimusta hyödyntämällä voidaan saavuttaa verkkosivustolle enemmän liikennettä, konversioita ja myyntiä. Avainsanatutkimusta hyödynnetään myös yrityksen brändin ja tuotteiden tunnettuuden mittaamisessa. Avainsanatutkimus paljastaa myös sen, että mistä asioista ihmiset ovat kiinnostuneita. Mistä aihepiireistä esimerkiksi somessa kannattaa tuottaa sisältöä, mitä sivuja verkkosivustolla kannattaisi olla ja mistä aiheista markkinointikampanjoita kannattaa toteuttaa. Monet yritykset hyödyntävät avainsanatutkimusta myös siihen, mitä tuotteita valmistavat ja ottavat varastoon myydäkseen. Käytännössä avainsanatutkimus antaa dataa nykytilan trendeistä. Dataa on saatavilla myös tekoälyennusteisesti.
Avainsanatutkimus on tärkeä ensimmäinen askel kaikissa verkkosivuston kehitys- ja markkinointiprosesseissa. Se auttaa ymmärtämään kohderyhmän tarpeet ja antaa työkalut optimoida sisältöä niin, että se vastaa käyttäjien kysyntään. Tarkka avainsanatutkimus helpottaa myös kilpailemaan tehokkaammin hakutulosten kärkipaikoista, mikä puolestaan lisää verkkosivuston liikennettä ja yhteydenottoja.
Verkkosivustouudistuksen yhteydessä avainsanatutkimuksen tekeminen on erittäin tärkeää. Uudistuksen yhteydessä tulee tarkastella huolellisesti, mitkä sivut kannattaa toteuttaa ja miten siten myös verkkosivuston rakenne muotoutuu. Mitä isompi verkkosivusto, niin sitä suurempi merkitys. Uusi verkkosivusto on aina merkittävä investointi ja sen on tärkeää mukautua vastaamaan uusimpia trendejä ja varmistaa, että avainsanat tukevat uudistetun sivuston tavoitteita.
Hakukoneoptimointi perustuu vahvasti avainsanatutkimukseen. Hakukoneet käyttävät monimutkaisia algoritmeja arvioidakseen, mitkä sivustot vastaavat parhaiten käyttäjän hakusanaan. Käyttämällä huolellisesti valittuja avainsanoja sisällössä, metatiedoissa ja URL-rakenteissa, verkkosivusto voi parantaa sijoituksiaan hakutuloksissa.
Alla on esitetty joitakin avainsanatutkimuksella saavutettavia tietoja:
Kohdeyleisön tarpeet ja kiinnostuksen kohteet: Avainsanatutkimus helpottaa tunnistamaan ne aiheet ja kysymykset, jotka ovat tärkeitä kohdeyleisölle. Saadaan tarkkaa tietoa siitä, että millaisilla hakusanoilla potentiaaliset asiakkaat etsivät tietoa tuotteista, palveluista tai tuotteen ominaisuuksista.
Kilpailijoiden avainsanat ja sijoitukset: Tutkimalla kilpailijoiden käyttämiä avainsanoja voidaan saada käsitys siitä, millä avainsanoilla he pyrkivät saamaan näkyvyyttä. Erillisten SEO-työkalujen avulla saadaan selvitettyä myös kilpailijoiden sijoitukset hakutuloksissa ja arvioida, miten oma sivusto voi kilpailla näillä avainsanoilla.
Brändin tunnettuus ja asema: Tarkastelemalla brändiin liittyviä avainsanoja saadaan käsitys siitä, miten brändi tunnetaan, mikä mahdollistaa brändin maineen seuraamisen ja tarvittaessa reagoimisen negatiiviseen aikajaksoon.
Ohjautuva liikenne: Erillisellä SEO-työkaluilla tunnistetaan myös avainsanat, jotka ohjaavat liikennettä verkkosivustolle.
Tuote- ja palvelukehitys: Avainsanatutkimuksen datan perusteella voidaan myös ohjata liiketoiminnan suunnittelua. Tieto siitä mikä on nyt trendikästä ja siten ohjata tuotteiden ja palveluiden kehitystä vastaamaan kysyntää.
Hakusanamainonnan suunnittelu: Avainsanatutkimuksesta on merkittävästi hyötyä myös avainsanojen valitsemiseen hakusanamainontaan, mikä tehostaa nopeiden tulosten saavuttamisessa. Uusia avainsanoja kannattaa välillä kartoittaa.
Sosiaalisen median strategiat: Avainsanatutkimus voi auttaa tunnistamaan kiinnostavat sisällöt some-julkaisujen aiheiden valinnassa.
Sesonkien tunnistaminen: Tutkimuksen kautta saadaan tarvittaessa tietoa myös siitä, että milloin tiettyjä hakusanoja käytetään hakukoneissa enemmän. Vaikka yrityksillä on omakohtaista tietoa myyntisesongeista, niin verkkohaut lisääntyvät jo hyvissä ajoin ennen sesongin alkua. Kyseinen seikka antaa tärkeää tietoa esimerkiksi siihen, että koska markkinointikampanja kannattaa aloittaa.
Avainsanatutkimusta kannattaa aina välillä myös päivittää, jotta se pysyy ajantasaisena ja tarjoaa tietoa nykyhetken markkinatrendeistä ja asiakkaiden verkkokäyttäytymisestä. Hyvä ajankohta voisi olla viimeistään kalenterivuoden päätyttyä. Avainsanatutkimuksesta voi saada laadukasta tietoa markkinoinnin vuosikellon suunnitteluun.
Mikäli olet törmännyt aikaisemmin erilaisiin avainsanatutkimuksiin, niin se johtuu siitä, että toteutustyylejä on lähes yhtä paljon kuin toteuttajia. Selkeyden ja hyvän tulkittavuuden vuoksi avainsanatutkimus kannattaa isojen organisaatioiden kohdalla kategorioida useisiin osa-alueisiin ja vaiheisiin. Mahdollisesti myös toimipistekohtaisesti. Seuraavassa on esimerkki avainsanatutkimuksen kategorioista:
Tärkeimmät aihealueet, tuote- ja palvelukategoriat:
Brändiavainsanat ja kilpailijat:
Hakukysymykset ja long tail -avainsanat:
Sesonkivaihteluiden huomioiminen:
Maantieteellinen Kategorisointi:
Avainsanatutkimus on keskeinen elementti menestyvän verkkosivuston kehittämisessä ja ylläpitämisessä. Se ei ole pelkästään hakukoneoptimoinnin väline, vaan myös tehokas työkalu liiketoiminnan kasvattamiseksi verkossa. Tehokas avainsanatutkimus auttaa ymmärtämään asiakkaiden tarpeet, parantamaan näkyvyyttä ja pysymään kilpailukykyisenä jatkuvasti muuttuvassa digitaalisessa ympäristössä.
BSTR:llä on kokemusta satojen avainsanatutkimuksien toteuttamisesta. Ota yhteyttä, niin räätälöidään yhdessä yrityksellenne toimiva kokonaisuus. Tutustu palveluumme Digimarkkinointi.
[BSTR testaa: Tämän tekstin asiasisällön kattavuus on varmistettu tekoälyä hyödyntäen.]
[UUTISKIRJE]
Jaamme parhaat vinkkimme, oivalluksemme ja onnistumisemme noin kerran kuukaudessa.