BSTR_uusi_23-1
  • bstr-b-60x60
    BSTR Markkinointitoimisto

    2018-03-08

Brändin kanssa pakattu

Kuvittele mielessäsi kauppareissu. Se on usein nälän ja väsymyksen sävyttämä arjen pakkopulla. Kuljet samoja reittejä etsien hyväksi todettuja tuotteita ja toivot että olisit jo kotona. Valintojen määrä lähinnä ärsyttää, se on vapautta, mutta myös jälleen yksi punnittava teko tiukan työpäivän päätteeksi.

Kauppareissu voi kuitenkin olla myös hyvin erilainen kokemus. Etenkin ulkomailla matkatessa se on aistiärsykkeitä syytävä seikkailu. Lomalla ei ole kiire ja hyllyjen välissä voi viettää tovin jos toisenkin tutkiessa erilaisia tuotteita. ”Tällaista meillä ei ole Suomessa”. ”Onpa kaunis pakkaus, pitääpä ostaa tuliaiseksi.”

Mikä sitten keskellä brändien sekamelskaa kiinnittää huomion? On tutkittu, että ensimmäinen asia, jonka näemme kaupassa on väri. Seuraavaksi havaitaan kuviot ja muodot ja vasta viimeisenä numerot ja tekstit. Jos hinta ei ole ainoa valintaa määräävä tekijä, pakkauksen muotoilulla ja sen asemoinnilla kaupassa on suuri merkitys.

Minkälainen pakkaus sitten on muotoilultaan hyvä? Erilaisista makumieltymyksistä huolimatta joitakin apuviivoja suunnittelulle voidaan vetää.

Kun ärsykkeiden määrä on suuri, selkeys on tärkeää. Pohjoismainen minimalismi on taitolaji. Kun kaikki ylimääräinen on karsittu pois, jäljelle jäävien elementtien tulee olla todella harkittuja, jotta ne ovat tehokkaita.

Toinen vahvana suomalaisessa muotoiluperinteessa elävä prinsiippi on funktionalismi. Pakkauksen tulee toimia optimaalisesti juuri siinä tarkoituksessa, jota varten se on luotu. Perinteisen muotoinen ja näköinen pakkaus voi olla edullinen tuottaa ja kolahtaa johonkin kohderyhmään, mutta uudenlaisella ja erottuvalla muotoilulla on aina suuri arvo. Aasiassa pakkausten uusiutumissykli on paljon Eurooppaa nopeampaa. Jos brändin pakkaus ei uudistu säännöllisin väliajoin, japanilainen kuluttaja ajattelee tuotteessa olevan jotakin vikaa.

Kolmas hyvän pakkauksen arvo on estetiikka. Huonosti suunniteltu pakkaus vaikuttaa halvalta ja epäluotettavalta. Kauneus viehättää meitä, se on lupaus hyvästä ja turvallisesta.

Yhä tärkeämmäksi tekijäksi on noussut myös vastuullisuus. Onko pakkaus kierrätettävä, onko siinä ylimääräistä pakkausmateriaalia, tarvitaanko pakkausta ylipäätään? Uusia ekologisia materiaali-innovaatioita syntyy onneksi koko ajan myös Suomessa.

Yhteenvetona todettakoon että pakkaus on tärkeä, jollei jopa tuotteen tärkein media. Se ei kuitenkaan ole mitään yksin, itse tuotteen on tietenkin oltava kunnossa. Lisäksi tarvitaan vahvaa brändiä ja bränditekoja, jotka saattelevat tuotteen kuluttajien tietoisuuteen ja sydämiin. Tulevaisuus tarjoaa monenlaisia mielenkiintoisia tapoja pakkausten tuotantoon ja jakeluun, mutta silti yksi ikiaikainen seikka on se oleellisin: tunne. Tunne siitä, että on ostoksilla tehnyt sen oikean valinnan. Uskon, että hyvä suunnittelu vaikuttaa niin, että nämä valinnat on helpompi ja hauskempi tehdä.

Haluatko blogistamme muistutuksen?

Lähetämme pari kertaa kuukaudessa blogilinkit suoraan sähköpostiisi ja pysyt perillä markkinoinnin uusista tuulista.

info@bstr.fi

Mari Dawe

050 441 3209
mari.dawe@bstr.fi

bstr-pauliina

Pauliina Hautamäki

040 075 4878
pauliina.hautamaki@bstr.fi

Hanna Heikkola

0400 316 576
hanna.heikkola@bstr.fi

Viivi-makiranta-bstr

Viivi Mäkiranta

050 4720 999
viivi.makiranta@bstr.fi

Inspiroidu ja tilaa markkinointivinkit.

Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
Jokin meni vikaan. Tarkista antamasi tiedot ja yritä uudelleen.