[ Brändi | Strategia ]

Markkinoinnista brändi­uskollisuuteen

Anniina Walsh13.06.2017

Huomasitko? Maailmalla markkinointi kuoli jo ennen kuin Suomessa sen voima edes kunnolla hoksattiin. Tilalle tuli brändiuskollisuus. Kuluttajan vahva halu yhdistää itsensä tuotteeseen tai palveluun, joka tukee tai vahvistaa omia arvoja ja elämäntyyliä. Ostajan ja myyjän jaettu arvostus yhteiselle tekemiselle ja ymmärrys yhteisestä päämäärästä. Mutta sitä ennen oli markkinointi. Joku kertoi tuotteesta tai palvelusta vaikuttavalla, hauskalla, yllättävällä tai tunteita herättävällä tavalla. Joku kertoi. Niin että se vakuutti ja sitoutti.

Markkinoinnista brändi­uskollisuuteen

Mitä markkinointi tarkoittaa sinulle? Mitä vastaisivat yrityksesi markkinoinnissa, myynnissä, tuotekehityksessä ja asiakaspalvelussa vaikuttavat ihmiset? Jos tuntuu, että vastaukset saattavat olla hyvinkin ristiriitaisia, on aika markkinoinnin inventaariolle. Missä tilassa on yrityksenne markkinointitoimenpiteiden varasto? Selvitäänkö sillä menestyksekkäästi liiketoiminnallisiin tavoitteisiin vai onko aika täydentää ja priorisoida? Markkinointi on yksi yrityksen ydintoiminnoista. Jos yritys haluaa myydä, pitää sen myös markkinoida suunnitelmallisesti – ennen kuin voi edes haaveilla asiakkaan sitouttamisesta. Siksi markkinointi pitää löytyä yrityksen liiketoiminnan johdon ytimestä ja yrityksiltä rohkeutta antaa markkinoinnista vastaavalle henkilökunnalle valtaa, vastuuta ja luottamusta tehdä päätöksiä yhteisten tavoitteiden eteen.

Missä olet töissä? Mitä vastaisivat yrityksesi työntekijät? Jos tuntuu, että vastaukset saattavat olla hyvinkin ristiriitaisia, on aika yrityksen brändi-identiteetin auki purkamiselle ja uudelleenmuotoilulle. Mitä yrityksesi tekee eri tavalla ja paremmin kuin mikään muu alan toimija? Mitkä konkreettiset sanat ja mielikuvat yhdistäisit yritykseesi? Tutki muita alan toimijoita asiakkaasi silmin – erotutko oikeasti eduksesi vai jäätkö jalkoihin? Takertuuko viestisi massaan ja vahvistaako visuaalinen ilmeesi vain stereotypioita? Mieti ja keskustele avoimesti, mikä yrityksessä sykähdyttää työntekijöitä niin että he haluavat sitoutua yhteiseen tekemiseen. Varmista, että yrityksesi aito tarina, tuotteiden ainutlaatuiset hyödyt ja palvelukokemus kerrotaan johdonmukaisesti kuvin ja sanoin esimerkiksi sisäisessä viestinnässä, verkkosivustolla ja omissa somekanavissa. Ensimmäinen ja tärkein kohderyhmä on oma henkilökunta.

Mistä tulet ja minne menet – ja mitä kautta? Mitä vastaisivat yrityksesi muut työntekijät? Jos tuntuu, että vastaukset saattavat olla hyvinkin ristiriitaisia, on aika yrityksen strategian tarkastelulle. Strategia vie yrityksen vision konkretiaan: miten visio toteutuu ja miten sinne päästään? Kun lähdetään luomaan strategiaa, on tärkeää ensin ymmärtää mistä lähdetään liikkeelle. Selvitä paljonko oletat ja paljonko tiedät nykytilanteesta ja hanki puuttuva tieto. Aseta ja aikatauluta konkreettiset päämäärät ja välitavoitteet. Analysoi ja tunnista keinot ja menetelmät, jotka toteuttavat strategian. Luottamus rakentaa luottamusta ja avoin vuoropuhelu sitouttaa yhteiseen tavoitteeseen. Luo strategia yhdessä henkilökunnan kanssa, anna vastuuta ja pidä kokonaisuus selkeänä.

Miksi teet mitä teet?

Mitä vastaisivat muut yrityksesi työntekijät? Jos tuntuu, että vastaukset saattavat olla hyvinkin ristiriitaisia, on aika yrityksen mission, vision ja arvojen tarkastelulle. Ohjaako yhteistä tekemistä yrityksen arvot, jotka jaetaan jokaisen uuden työntekijän kanssa viimeistään työhaastattelussa? Onko visio innostava ja missio merkityksellinen? Oman työn merkitys on meille jokaiselle ainutlaatuinen asia. Parasta on kun tietää, miten oma työ vaikuttaa yhteisiin tavoitteisiin. Aivan parasta on kuitenkin se, kun voi työskennellä kunnianhimoisesti kohti yhteistä tavoitetta samoista arvoista ponnistaen ja toisiaan tasa-arvoisesti haastaen.

Suomalainen markkinointi tarvitsee uskallusta kokeilla ja oppia. Rohkeutta kertoa ja ennen kaikkea kysyä, kuunnella ja kyseenalaistaa. Kun markkinointi kumpuaa oikeasti arvoista, unelmista ja konkreettisista päämääristä, luo se merkityksen sanomalle. Kun sanoma on läpinäkyvä, koskettava, arvostava ja vakuuttava, luo se pohjan uskollisuudelle. Markkinoinnin suunnittelussa ja strategiatyössä jäädään liian helposti jo alussa maalaamaan pieniä yksityiskohtia, kun pitäisi ensin hahmotella haluttu lopputulos, tehdä kunnon pohjustus, luoda isot linjat ja vetää välillä vähän rajojen ulkopuolelta. Mikä on sinulle, työyhteisöllesi tai yrityksesi asiakkaille se haluttu lopputulos? Aloita vaikka kysymällä: Miltä menestys näyttää?

Anniina Walsh BSTR

Anniina Walsh

Strategi

Kuulostiko kiinnostavalta?

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Kaikki yhteystiedot

Tero Luoma BSTR

Tero Luoma

Hallituksen puheenjohtaja, perustaja
Ota yhteyttä

Tilaa uutiskirje

Inspiroidu ja tilaa markkinointivinkit.

Uutiskirje

[UUTISKIRJE]

Jaamme parhaat vinkkimme, oivalluksemme ja onnistumisemme noin kerran kuukaudessa.