Menestyjät luottavat tarinoihin

BSTR Markkinointitoimisto

”Sun tuote tai palvelu ei kiinnosta ketään. Mutta mitä lisäarvoa se tuottaa ja minkä arjen ongelman se voi ratkaista? Se voi kiinnostaa.” Näillä alkusanoilla olen viime viikkoina puhunut useamman kerran tarinoista.

Valitettavan usein nähdään ja tehdään markkinointia, jolla ei ole mitään sanottavaa. Kun avaat netin, kirjaudut some-tilillesi, avaat lehden tai kuljet kaupungilla, löydät lähinnä ärsykkeitä, jotka toistavat omaa loistavuuden sanomaansa rationaalisiin hyötyihin vedoten: saat bonusta 15 prosenttia ja alennusta 50, uudet mallit tulivat, löytyy makuja jokaiseen lähtöön, halvempaa ja halvempaa.

Me markkinoijat yritämme vakuuttaa ihmiset järjen avulla käyttämällä toistoa loputtomana tehokeinona. Emme ymmärrä, että asiasta voisi olla syvempääkin sanottavaa – ja että sillekin sanomalle olisi kuuntelijoita.

Kuluttajat haluavat olla mukana menestystarinoissa. Tai oikeastaan me haluamme olla luomassa menestystarinoita. 87 prosenttia kuluttajista kaipaa syvempää suhdetta brändeihin ja uskokaa tai älkää, tunne ohjaa meidän ostokäyttäytymistämme kaikkein voimakkaimmin. Tämä on toki todettu jo kauan sitten.

Tunne ohjaa meitä ja tarinat sitovat tunteet ja ihmiset yhteen. Ihmisen muisti toimii tunteiden avulla. Voimakkaimpia muistoja ovat ne, jotka ovat herättäneet voimakkaimpia tunteita. Toisilla se voi olla uuden elämän alku, onnistuminen, kesäloma tai jokajouluinen koko perheen lomamatka lämpöiseen. Toisilla se voi olla suru tai pelko. Muisti toimii tunteiden avulla, mutta me ammattilaiset emme vain luota aitoihin tunteisiin.

Uskon, että tulevaisuuden kilpailuetua luodaan tällä hetkellä tarinoiden avulla. Onneksi en ole väitteeni kanssa yksin, sillä maailmalta ja kotimaasta löytyy lukuisia esimerkkejä tarinoiden voimasta. Esimerkit ovat toisaalta niin klassisia, että jätän omenat ja asumiset tässä kohtaa kertomatta, mutta menestyjät todella luottavat tarinoihin.

Mikä sitten on tarina?

Yrityskontekstissa tarinan voi selittää lyhyesti sanalla merkitys: miksi ja ketä varten olemme olemassa, mikä on yrityksen DNA. En väitä tätä helpoksi löytää. Se vaatii paljon työtä ja sukeltamista syvälle. Välillä otamme askelia taaksepäin ja tuskastelemme omaa olemassaoloamme, mutta kaiken kovuuden takaa paljastuu aina se viimeinen miksi, joka kertoo totuuden.

Juuri sen ihmiset haluavat kuulla. Älä yritä kertoa kaikkea auki, jätä tilaa omalle mielikuvitukselle ja ennen kaikkea anna ihmisille mahdollisuus hypätä osaksi tarinaa. Kuvitella itsensä menestyksen luojaksi ja koko tarinan sankariksi. Mutta muista. Tarinoiden kertominen voi olla vaarallista, menestys yllättää aina.

Jussi Ojala

1 thought on “Menestyjät luottavat tarinoihin

 1. Hei,
  Puhut asiaa. Business muotoilu on ajankohtainen ja mielenkiintoinen. Allekirjoitan kaiken mitä sanot, sillä olen hankkinut runsaasti osaamista business muotoilusta.
  Kaikkine muotoilun osa-alueineen se on iso kokonaisuus, jossa jokaisella yrityksellä on tehtävää. Se on lääke menestymiseen ja sieltä löytyy tuloksen tekemisen avaimet.
  Vaikka teho on kiistaton, tietoa osaavista toimijoista ja osaamista itse muotoilun esittelyyn tai myymiseen ei niinkään löydy. Ehkä syynä on se, että yritykset eivät osaa hakea apua tähän. Ne eivät näe mahdollisuuksia, koska muotoilutuotteiden ”markkinointimuotoilua” ei ole olemassa tai ostopolkuja ei ole luotu.

  Mielestäni business muotoilun myynnissä avainasemassa ovat juuri dynaamiset mainostoimistot, joille toimiala on luontainen, joilla on tekemiseen tarvittava infra, joissa on jo lähtökohtaisesti luovien ihmisten keskittymä ja jotka profiloitumisella voivat helposti saavuttaa hyvän aseman markkinoilla. Ovathan mainostoimistojen käytössä olevat resurssit ja verkostot aivan toista kuin konsulteilla tai vasta toimintaansa aloittavilla muotoilu yrityksillä.
  Toisaalta haasteena on myös asiakasyritysten sisällä oleva organisaatiokulttuuri. Se voi olla este kehittymiselle, mikäli koko organisaatio ei sitoudu kehittämiseen. Tämä vaatii jo erilaista osaamista myös perinteiseltä markkinointitoimistolta.

  Suomessa on muutamia johtavia muotoilu toimistoja ja toivon niin että myös tälle alueelle saadaan sellainen.
  Olisin mielelläni mukana tässä muuntumisprosessissa, tekemässä asioita yritysten hyväksi.
  Laita viestiä minulle, jos haluat kuulla lisää ajatuksiani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ota yhteyttä

Lähdetään yhdessä matkalle kohti kasvua. Mitä innostavampi matka, sitä vaikuttavampi määränpää.

Mari Dawe

Myyntipäällikkö

050 441 3209
mari.dawe@bstr.fi

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.