[ Markkinoinnin suunnittelu ja johtaminen ]

Ostajapersoonat ja asiakaspolun kosketuspisteet

BSTR31.05.2018

Elämme aikaa, jossa valta on asiakkaalla. Asiakas kulkee asiakaspolkua entistä pidemmälle ilman kontaktia myyjään, ja nimenomaan digitaalisesti. Asiakaspolun kosketuspisteet ja ostajapersoonat on tärkeä määritellä ennen kanavavalintaa markkinointisuunnittelun yhteydessä.

Läppärin näppäimistö ja heijastus näytöstä

Ostajapersoonat datavirran mukana

Digitalisoituminen on ajanut yritykset tilanteeseen, jossa eri markkinointikanavien, alustojen ja tekniikoiden paljous saattaa ahdistaa. Vaikka ei ahdistaisikaan, on vaihtoehdoista juuri oikeiden löytäminen hankalaa.

Kun tähän lisätään se, että potentiaaliset asiakkaat kulkevat asiakaspolkua itsenäisesti ilman myyjää, on soppa valmis. Mitkä ovat juuri meidän yritykselle ne oikeat kanavat, teknologiat ja tavat markkinoida?

Tämän kysymyksen äärellä moni markkinoija painii, kuten oheinen kanavien ja teknologioiden paljoutta havainnollistava chiefmartec.com -sivustolta poimittu kuva osoittaa.

ostajapersoonat

Vaikka omassakin päässäni tämä vaihtoehtojen paljous aiheuttaa ajoittain sekavuutta, näen silti vaihtoehtojen paljouden enemmän mahdollisuutena kuin uhkana: mahdollisuutena tehdä yhä parempaa ja asiakasta palvelevaa markkinointiviestintää.

Asiakaspolun kosketuspisteet

Elämme aikaa, jossa valta on asiakkaalla. Asiakas kulkee asiakaspolkua entistä pidemmälle ilman kontaktia myyjään, ja nimenomaan digitaalisesti. Tällöin asiakaspolkujen ja niiden tuntemisen merkitys korostuu.

Mitkä ovat ne asiakaspolun kosketuspisteet, joita asiakas käy läpi ennen kuin ottaa suoran kontaktin yritykseen? Mitkä ovat ostoprosessin alkupään asiakaspolun kosketuspisteet ja mitkä loppupään? Mistä kanavista asiakas etsii tietoa? Missä kanavissa asiakas viettää aikaa? Missä hän keskustelee? Missä näissä kanavissa me olemme näkyvillä ja missä emme?

Ostajapersoonat markkinoinnissa

Yrityksen täytyy määritellä ostajapersoonat, joille markkinointia tehdään. Kun heidät on määritelty, tulee yrityksen pystyä vastaamaan edellä oleviin kysymyksiin jokaisen ostajapersoonan kohdalta ja rakentaa markkinointiviestintä asiakaspolkua tukevaksi.

Parhaassa tilanteessa olemme silloin, kun asiakkaiden asiakaspolut kosketuspisteineen ovat niin hyvin tiedossa, että pystymme jo muokkaamaan niitä haluamaamme suuntaan.

Ostajapersoonasta lojaaliksi asiakkaaksi

Ostajapersoonien ja heidän asiakaspolkujensa tuntemisen lisäksi teknologian kehitys mahdollistaa sen, että pystymme parhaimmillaan muodostamaan asiakkaan ja yrityksen välille niin sanotun uskollisuuden kierteen (customer loyalty loop). Tällöin asiakas pidetään koko ajan niin sanotusti loopissa, jolloin hän ei edes harkitse muita vaihtoehtoja, kun uusintaoston aika koittaa.

Että ei muuta kuin ostajapersoonia määrittelemään ja asiakaspolkuja rakentamaan. Mikäli kuitenkin tarvitset apua asiakaspolkujen ja ostajapersoonien määrittelemisessä, ota yhteyttä meihin.

 

Kirjoittaja: Matti Koski-Sipilä

BSTR

luova markkinointitoimisto

Kuulostiko kiinnostavalta?

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Kaikki yhteystiedot

Tero Luoma BSTR

Tero Luoma

Hallituksen puheenjohtaja, perustaja
Ota yhteyttä

Tilaa uutiskirje

Inspiroidu ja tilaa markkinointivinkit.

Uutiskirje

[UUTISKIRJE]

Jaamme parhaat vinkkimme, oivalluksemme ja onnistumisemme noin kerran kuukaudessa.