Seitsemän askelta parempaan somevideoon

matti-blogi-somekuva
Matti Koski-Sipilä

Yli 500 miljoonaa ihmistä katsoo videoita Facebookissa päivittäin. Luku kasvaa, kun mukaan liitetään esimerkiksi Instagram ja YouTube. Ei siis ihme, että monet yritykset käyttävät yhä enemmän aikaa ja rahaa videoiden työstämiseen. Samalla kun videoiden määrä kasvaa, on potentiaalisen asiakkaan huomion saaminen entistä vaikeampaa. Tämän vuoden Web Summitissa Lissabonissa entinen näyttelijä ja nykyinen brittiläisen That Lot -sometoimiston luova johtaja David Schneider jakoi vinkkejä, kuinka tuottaa toimivaa videosisältöä sosiaalisessa mediassa. Tässä vinkit tiivistettyinä ja omilla ajatuksillani höystettyinä:

1. Panosta vahvaan alkuun

Me ihmiset olemme kärsimättömiä. Videosisältöä on kanavasta riippumatta jo niin paljon, että ohitamme herkästi videot, jotka eivät koukuta meitä heti alkuun. Aloita siis video vauhdikkaasti.

2. Suunnittele video toimimaan ilman ääniä

Yli 85 prosenttia Facebook-videoista ja 40 prosenttia Instagram Stories -videoista katsotaan ilman ääniä. Nämä luvut osoittavat, että alustojen välisistä eroista huolimatta iso osa sosiaalisessa mediassa jaetuista videoista toistetaan äänettömästi. Suunnittele siis video toimimaan ja herättämään katsojan mielenkiinto ilman ääniä. Mikäli katsoja kuitenkin laittaa äänet päälle, huolehdi, että ne siinä tapauksessa tuovat lisäarvoa.

Jos puheella tai äänellä on merkittävä rooli videossa, kannattaa se ehdottomasti tekstittää.

3. Brändäys videon alussa

Vaikka video olisi mielenkiintoinen, sitä ei välttämättä katsota loppuun asti. On siis suositeltavaa tuoda yrityksen brändi esiin ensimmäisten sekuntien aikana, tavalla tai toisella. YouTube-mainonnassa videota on pakko katsoa vähintään viisi sekuntia, ja tätä kannattaa hyödyntää. Parhaassa tapauksessa jätämme muistijäljen brändistämme katsojalle, vaikka videota ei olisi katsottu näitä viittä sekuntia pidemmälle. Mikäli jätämme brändäämisen videon loppuun, menetämme merkittävän osan mahdollisuuksia jäädä katsojan mieleen.

4. Pidä video mahdollisimman lyhyenä

Mitä lyhyempi video, sen parempi. Näin voisi kärjistettynä sanoa. Laadullakin on merkitystä; huippuhyvää ja laadukasta videota saatetaan katsoa pitkäänkin, mutta lähtökohtaisesti lyhyemmät videot toimivat paremmin. Olemme nykyään niin kärsimättömiä ja nopeatempoisia, ettemme jaksa keskittyä yhteen asiaan, tässä tapauksessa videoihin, kovin pitkään.

5. Ole alustan mukainen

Some-kanavat ovat erilaisia ja ihmiset käyttäytyvät niissä eri tavoin. Pyri siis luomaan alustan mukaista sisältöä. Mikäli budjetissa on varaa ja ajallisia resursseja, luo videosta erilaisia versioita kanavakohtaisesti. Ja vaikka et niin tekisikään, mieti ennen videon teon aloittamista, missä kanavassa videota tullaan pääasiassa käyttämään. Luo video tämän kanavan mukaisesti.

6. Videon tulee edetä koko ajan eteenpäin

Vältä videossa tylsiä ja seisahtavia hetkiä, sillä niiden kohdalla tippuu katsojia pois. Pyri kuljettamaan videota ja tarinaa koko ajan eteenpäin, jolloin katsojan mielenkiinto säilyy.

7. Tarjoile video kiinnostavalla tekstillä

Myös sillä on merkitystä, millaisella tekstillä video tarjoillaan. Kyseessä voi olla julkaisun yhteyteen kirjoitettu teksti tai esimerkiksi kiinteä teksti videon alussa. Tekstillä on mahdollisuus herättää katsojan mielenkiinto videota kohtaan varsinkin silloin, jos katsoja ei ole videoiden suurkuluttaja.

Kun video on valmis, kysy vielä itseltäsi kaksi kysymystä: voisiko tarina kehittyä vielä nopeammin eteenpäin? Voisiko video olla lyhyempi?

Mikäli tarvitset apua videoiden suunnitteluun ja tuottamiseen, ota meihin rohkeasti yhteyttä.

Ota yhteyttä

Lähdetään yhdessä matkalle kohti kasvua. Mitä innostavampi matka, sitä vaikuttavampi määränpää.

Mari Dawe

Myyntipäällikkö

050 441 3209
mari.dawe@bstr.fi

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.