[ Videot ja valokuvaus ]

Somevideo laadukkaaksi – 7 askelta

BSTR13.12.2018

Yli 500 miljoonaa ihmistä katsoo somevideoita Facebookissa päivittäin. Luku kasvaa, kun mukaan liitetään esimerkiksi Instagram ja YouTube. Ei siis ihme, että monet yritykset käyttävät yhä enemmän aikaa ja rahaa videoiden työstämiseen.

Kädet pitelevät kameraa, jonka näytöllä näkyy taustalla olevan setupin kuva

Samalla kun videoiden määrä kasvaa, on potentiaalisen asiakkaan huomion saaminen entistä vaikeampaa. Tämän vuoden Web Summitissa Lissabonissa entinen näyttelijä ja nykyinen brittiläisen That Lot -sometoimiston luova johtaja David Schneider jakoi vinkkejä, kuinka tuottaa toimivaa somevideosisältöä. Tässä vinkit tiivistettyinä ja omilla ajatuksillani höystettyinä:

1. Panosta somevideon vahvaan alkuun

Me ihmiset olemme kärsimättömiä. Somevideosisältöä on kanavasta riippumatta jo niin paljon, että ohitamme herkästi videot, jotka eivät koukuta meitä heti alkuun. Aloita siis somevideo vauhdikkaasti.

2. Suunnittele somevideo toimimaan ilman ääniä

Yli 85 prosenttia Facebook-videoista ja 40 prosenttia Instagram Stories -videoista katsotaan ilman ääniä. Nämä luvut osoittavat, että alustojen välisistä eroista huolimatta iso osa sosiaalisessa mediassa jaetuista videoista toistetaan äänettömästi. Suunnittele siis somevideo toimimaan ja herättämään katsojan mielenkiinto ilman ääniä. Mikäli katsoja kuitenkin laittaa äänet päälle, huolehdi, että ne siinä tapauksessa tuovat lisäarvoa.

Jos puheella tai äänellä on merkittävä rooli somevideossa, kannattaa se ehdottomasti tekstittää.

3. Brändäys somevideon alussa

Vaikka somevideo olisi mielenkiintoinen, sitä ei välttämättä katsota loppuun asti. On siis suositeltavaa tuoda yrityksen brändi esiin ensimmäisten sekuntien aikana, tavalla tai toisella. YouTube-mainonnassa videota on pakko katsoa vähintään viisi sekuntia, ja tätä kannattaa hyödyntää. Parhaassa tapauksessa jätämme muistijäljen brändistämme katsojalle, vaikka videota ei olisi katsottu näitä viittä sekuntia pidemmälle. Mikäli jätämme brändäämisen videon loppuun, menetämme merkittävän osan mahdollisuuksia jäädä katsojan mieleen.

4. Pidä somevideo lyhyenä

Mitä lyhyempi somevideo, sen parempi. Näin voisi kärjistettynä sanoa. Laadullakin on merkitystä; huippuhyvää ja laadukasta somevideota saatetaan katsoa pitkäänkin, mutta lähtökohtaisesti lyhyemmät somevideot toimivat paremmin. Olemme nykyään niin kärsimättömiä ja nopeatempoisia, ettemme jaksa keskittyä yhteen asiaan, tässä tapauksessa videoihin, kovin pitkään.

5. Ole alustan mukainen

Some-kanavat ovat erilaisia ja ihmiset käyttäytyvät niissä eri tavoin. Pyri siis luomaan alustan mukaista sisältöä. Mikäli budjetissa on varaa ja ajallisia resursseja, luo somevideosta erilaisia versioita kanavakohtaisesti. Ja vaikka et niin tekisikään, mieti ennen videon teon aloittamista, missä kanavassa videota tullaan pääasiassa käyttämään. Luo somevideo tämän kanavan mukaisesti.

6. Videon tulee edetä koko ajan eteenpäin

Vältä videossa tylsiä ja seisahtavia hetkiä, sillä niiden kohdalla tippuu katsojia pois. Pyri kuljettamaan videota ja tarinaa koko ajan eteenpäin, jolloin katsojan mielenkiinto säilyy.

7. Tarjoile somevideo kiinnostavalla tekstillä

Myös sillä on merkitystä, millaisella tekstillä somevideo tarjoillaan. Kyseessä voi olla julkaisun yhteyteen kirjoitettu teksti tai esimerkiksi kiinteä teksti videon alussa. Tekstillä on mahdollisuus herättää katsojan mielenkiinto videota kohtaan varsinkin silloin, jos katsoja ei ole somevideoiden suurkuluttaja.

Kun somevideo on valmis, kysy vielä itseltäsi kaksi kysymystä: voisiko tarina kehittyä vielä nopeammin eteenpäin? Voisiko video olla lyhyempi?

Mikäli tarvitset apua videoiden suunnitteluun ja tuottamiseen, ota meihin rohkeasti yhteyttä.

 

Kirjoittaja: Matti Koski-Sipilä

BSTR

luova markkinointitoimisto

Kuulostiko kiinnostavalta?

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Kaikki yhteystiedot

Tero Luoma BSTR

Tero Luoma

Hallituksen puheenjohtaja, perustaja
Ota yhteyttä

Tilaa uutiskirje

Inspiroidu ja tilaa markkinointivinkit.

Uutiskirje

[UUTISKIRJE]

Jaamme parhaat vinkkimme, oivalluksemme ja onnistumisemme noin kerran kuukaudessa.