[ Graafinen suunnittelu | Videot ja valokuvaus ]

Herkisty luovaksi

Elina Rannanjärvi22.09.2020

Olenko luova? Oletko sinä luova?

BSTR Elina Rannanjärvi

”Sä olet varmaan tosi luova, kun työskentelet tuolla alalla.” Sekunnin mietinnän jälkeen vastaan aina: ”No joo, kyllä mä aika luova tyyppi olen.” Tällaisen keskustelun olen käynyt usein. Uskon, että moni muukin tällä alalla työskentelevä on. Olen monesti miettinyt, miksi ihmiset kategorioidaan esimerkiksi ammattinsa puolesta luoviksi ja ei luoviksi. Eihän sellaista jaottelua ole olemassakaan. Luovuutta on maailmassa yhtä paljon kuin on eläviä olentoja. Se vain saattaa olla jokaisella erilaista, uniikkia ja synnyttää erilaisia asioita.

Nykypäivän ihminen on ikävä kyllä kadottanut yhteyden omaan, aitoon ja primitiiviseen luovuuteensa. Se katoaa (tai menee hetkellisesti piiloon) yleensä aikuistumisen kynnyksellä. Silloin, kun yhteiskunta alkaa vaatimaan meiltä tietynlaista suoriutumista, tuotteliaisuutta, järjestelmällisyyttä, tehokkuutta, menestymistä tai itsemme sovittelua siihen samaan boksiin, johon on tunkua jo valmiiksi. Näin nyt vain on totuttu toimimaan. Toki ihminen käyttää luovuuttaan myös siinä, että pystyy selviytymään nyky-yhteiskunnan tuottamista paineista, luo itselleen sopivia tapoja toimia.

Luovuus nauttii vapaudesta, positiivisuudesta, kiireettömyydestä, pelottomuudesta, uskosta siihen mitä tekee ja kyvystä nähdä maailma parempana paikkana. Kyvystä nähdä sellaista, mitä ei vielä ole olemassa. Luovuus on aitoutta. Oletko sinä aidosti se, kuka todella olet?

Mieleeni on jäänyt entisen luovan johtajamme Jussi Ojalan sanat minulle: ”Se miten hauskaa meillä on päämme sisällä, välittyy ja näkyy siinä, mitä teemme.” Niinhän se on, että jos rajoitteita on, ne ovat omassa päässämme. Pitää tehdä ajatustyötä sen eteen, että saa purettua nuo rajoitteet. Tähän perään sopii mainita erään kuuluisan fyysikon, Albert Einsteinin suusta kuultu totuus, joka inspiroi ainakin minua: ”Creativity is intelligence having fun”.

Millaisia keinoja oman luovuuden löytämiseen on, jos se on päässyt hukkumaan? Jokainen voi ruokkia omaa luovuuttaan niinkin itsestään selvillä asioilla kuin että nukkuu hyvin, syö terveellisesti ja antaa keholleen sellaista liikettä mitä se kaipaa. Luovuus tapahtuu aivoissa ja aivosi nauttii kaikista näistä edellä mainituista. Luovuutta ruokkii myös se, että kuuntelet itseäsi. Kun aivoissasi kliksahtaa suoritusvaihde pois päältä, et enää vaadi joka hetki itseltäsi jotain etkä tavoittele mitään. Silloin sinussa tapahtuu jotain: uskon, että se jokin on luovuus.

”Luovaan toimintaan tarvitaan tietynlainen herkistyminen.” –Kauko Röyhkä

Elina Rannanjärvi BSTR

Elina Rannanjärvi

AD

Kuulostiko kiinnostavalta?

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Kaikki yhteystiedot

Tero Luoma BSTR

Tero Luoma

Hallituksen puheenjohtaja, perustaja
Ota yhteyttä

Tilaa uutiskirje

Inspiroidu ja tilaa markkinointivinkit.

Uutiskirje

[UUTISKIRJE]

Jaamme parhaat vinkkimme, oivalluksemme ja onnistumisemme noin kerran kuukaudessa.